Wandelingen

Tijdens de stadswandelingen laten we zien waar de geschiedenis zich heeft afgespeeld. Deze wandelingen zijn ook ideaal te combineren met onze museumlessen.

Oorspronkelijk is Museum de Gevangenpoort gebouwd als toegangspoort van het Hof van Holland. Het huidige Binnenhof is van oudsher al een plek waar belangrijke mensen vergaderen, beslissingen nemen en hun voetsporen hebben liggen. Deze toegangspoort is het uitgangspunt voor onze vele wandelingen, waarbij laten we zien waar de geschiedenis zich heeft afgespeeld. De wandelingen zijn ook goed te combineren met onze museumlessen en rondleidingen: u bekijkt dan de plekken waar de verhalen zich écht afspeelden.

Wij bieden verschillende wandelingen:

Het Binnenhof als middeleeuws kasteel - stadswandeling

Met uw leerlingen verkent u het Binnenhof, zoals het eeuwen geleden was: het hof van de Graven van Holland, omringd door grachten en muren met drie toegangspoorten. In zeven eeuwen veranderde het keer op keer van gezicht. We volgen de (bouw)geschiedenis, van kasteel tot bestuurscentrum.

  • Duur: 60 minuten.
  • Kosten: €4,00 per leerling/deelnemer.

Geschiedenis van de rechtspraak - stadswandeling

De ontwikkeling van de rechtspraak begon bij het Hof van de Graven van Holland. In de Gevangenpoort hadden zij hun rechtszaal. De leerlingen bezoeken plekken die een rol speelden, en horen de bijbehorende verhalen. Zo loopt u langs de Grondwetbank, de Rolzaal en de Ridderzaal en de Raad van de Rechtspraak, en horen ze over figuren als Johan van Oldenbarnevelt en de gebroeders De Witt.

  • Duur: 60 minuten.
  • Kosten: €4,00 per leerling/deelnemer

Langs Haagse paleizen - stadswandeling

De aristocratie woonde graag dicht bij het Binnenhof, het centrum van de macht. De leerlingen wandelen langs prachtige stadspaleizen. De route loopt over het Voorhout, waar ze anekdotes horen over bewoners van de huizen. Ook komen we langs Paleis Noordeinde, Paleis Lange Voorhout, Paleis Kneuterdijk, het Mauritshuis en andere stadspaleizen.

  • Duur: 60 minuten.
  • Kosten: €4,00 per leerling/deelnemer.

“Emotietrip” - een spannende audiowandeling (voor de onderbouw)

Duistere, waargebeurde verhalen, bij de Hofvijver en op het Binnenhof. De beul op het schavot, boze schutters, een woedende menigte… één druk op de knop en ze komen tot leven. De Emotietrip is een audio-stadswandeling langs historische onheilsplekken van Den Haag, inclusief een routeboekje. U kunt er voor kiezen om de leerlingen in eigen tempo rond te laten lopen, of met elkaar als groep te lopen.

  • Duur: 45 minuten.
  • Kosten: €4,00 per leerling/deelnemer.
  • Begeleiding gratis. Max. 2 begeleiders per 15 leerlingen.
  • Maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 15.00 uur.