MuseumJeugdUniversiteit

Museum de Gevangenpoort doet mee met de MuseumJeugdUniversiteit en heeft speciaal voor nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar een reeks colleges samengesteld.

De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of interessant onderwerp dat betrekking heeft op de Haagse historie. De sprekers bij de MuseumJeugdUniversiteit zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Bij de eerste lezing krijg je een collegekaart, die telkens afgestempeld wordt. Wie bij voldoende colleges is geweest, krijgt aan het einde een diploma. Een collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit bij Museum de Gevangenpoort kost € 20,- (voor vier colleges). Het najaarsprogramma 2017 vind je hieronder. De colleges worden gegeven op zondag van 11.30 tot 12.30 uur in Museum de Gevangenpoort en het Haags Historisch Museum. Inschrijven kan via www.museumjeugduniversiteit.nl.

Hoe weten rechters welke straf ze moeten geven?

zondag 10 september 2017

Kinderen horen niet in de gevangenis. Maar soms doen ze dingen die echt niet mogen en moeten dan bij de rechter komen. Wat doet een rechter eigenlijk en kan iedereen rechter worden? Welke straffen kun je krijgen en waren de straffen vroeger hetzelfde? Erik-Jan Stalenberg is (kinder)rechter in Rotterdam en vertelt alles over wat een rechter doet. Denk jij dat alle rechters vroeger zelf brave kinderen zijn geweest?

Zijn gevangenissen nu beter dan vroeger?

zondag 8 oktober 2017

Als je een bezoekje brengt aan Museum de Gevangenpoort zie je al snel: dit is een gevangenis van vroeger. De ruimtes zijn klein en donker, het is er koud en niet erg luxe. Gelukkig is de situatie in gevangenissen in Nederland sterk verbeterd. In veel andere landen is dat ook zo, maar helaas nog niet overal. Esther Merkestijn mocht een aantal jaar geleden een paar keer in Azië een gevangenis bezoeken voor haar werk. Zij weet uit ervaring wat de verschillen en de overeenkomsten zijn en kan daar goed over vertellen.

Hoe smaakte het Haagse hof in de 18de eeuw?

zondag 12 november 2017

De dames van Geleerd ende Ghenoten zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van historisch koken, drinken en etiquette uit de 18e eeuw. Wat kwam er op tafel, hoe moest je je gedragen en wat is het verschil met nu? Tijdens het hoor/werkcollege gaan we ook zelf aan de slag met historische gerechtjes en mogen we natuurlijk ook proeven wat er werd gegeten en gedronken aan het hof!

Hoe was het om als Afrikaanse bediende te werken aan het hof?

zondag 10 december 2017

In het Haags Historisch Museum kun je een tentoonstelling bekijken die het verhaal vertelt van Cupido en Sideron, twee donkere jongetjes, die in de 18de eeuw aan het hof in Den Haag werkten. Ze groeiden er op en bleven hun hele leven in dienst van de familie Oranje. Hoe was het voor deze twee kinderen en andere kinderen, zoals pages, om er te wonen en werken in die tijd? Esther Schreuder is kunsthistorca en weet er alles van.