Cultuurmenu: Vel je oordeel!

Museum de Gevangenpoort heeft speciaal voor het Cultuurmenu de les “Vel je oordeel” ontwikkeld voor groep 8.

Vrede en recht, misdaad en straf

Tijdens de museumles verdiepen de leerlingen zich in een fictief land waar regels en straffen nog moeten worden uitgevonden. De mening onder de koning en zijn ministers zijn verdeeld, zware straffen of juist niet? De leerlingen wordt gevraagd om het land hierover te adviseren. Om dit te kunnen doen onderzoeken de leerlingen in Museum de Gevangenpoort - midden in de stad van Vrede en Recht - de geschiedenis van misdaad en straf. In verschillende ruimtes van de voormalige gevangenis ontdekken en leren de leerlingen via actieve spellen oude wetten, misdaden en bijbehorende straffen.

Praktische informatie

De doelstellingen van de les: Leren analyseren van informatie, informatie interpreteren en een eigen mening vormen. Verplaatsen in een (hypothetische) situatie, historische gebeurtenissen in een tijd en context plaatsen. Daarnaast leren de leerlingen om te gaan met erfgoedbronnen en te onderzoeken en verbanden te leggen.

  • Duur: 75 minuten
  • Het lesmateriaal voor deze Cultuurmenules is hier te dowloaden.
  • Basisscholen binnen Den Haag kunnen deze les via het Cultuurmenu reserveren. Meer informatie via www.cultuurmenu.nl.
  • Basisscholen buiten Den Haag kunnen deze les los van het Cultuurmenu reserveren via info@gevangenpoort.nl. Voor scholen buiten Den Haag zijn de kosten: €4,25 per leerling.

Over Cultuurmenu

Het Cultuurmenu is een Haagse cultuuragenda voor het primair onderwijs. Voor iedere groep van Haagse basisscholen is er elk jaar een speciale museumles in één van de deelnemende musea. Na acht jaar basisonderwijs hebben de leerlingen een goed beeld van het aanbod van de musea in hun stad. Het Cultuurmenu is een samenwerking van de Haagse Musea, verenigd in de Stichting Gezamenlijke Projecten Haagse Musea.