Nacht van de Dictatuur: Sterke leiders of dictators?

Rondleiding
08-09-2017 | 20:15

Op vrijdag 8 september vindt de Nacht van de Dictatuur plaats in Den Haag. Kom naar Museum de Gevangenpoort en sluit aan bij een nachtelijke rondleiding door ons eeuwenoude cellencomplex! Activisten uit Bakoe, Moskou en de Krim vertellen hier hun persoonlijke verhalen over het democratisch verzet in Azerbeidzjan, Rusland en Oekraïne.

Azerbeidzjan en Rusland hebben een problematische en steeds verder verslechterende verhouding met mensenrechten. De leiders van deze twee landen, presidenten Aliyev en Poetin, gedragen zich steeds autocratischer. Ze leggen de politieke oppositie aan banden en onderdrukken civil society organisaties en de media. Veel dissidenten kregen de afgelopen jaren lange gevangenisstraffen – na oneerlijke rechtszaken op basis van gefingeerde aanklachten. Drie activisten uit Azerbeidzjan, de Krim en Rusland vertellen hun verhaal vanuit onze gevangeniscellen. Beleef, ontmoet en krijg de kans om ook zelf in actie te komen!

De drie activisten zullen in het Engels spreken (Nederlandstalige handouts zijn beschikbaar). De rondleidingen duren circa 45 minuten en starten om:

  • 20:15 uur
  • 20:45 uur
  • 21:15 uur
  • 22:15 uur

Dit evenement wordt georganiseerd door Amnesty International en het Nederlands Helsinki Comité in Museum de Gevangenpoort.

Over de Nacht van de Dictatuur

De Nacht van de Dictatuur is als tegenhanger van de Dag voor de Democratie in het leven geroepen, om op een andere manier stil te staan bij de betekenis van democratie en rechtsstaat. Museum de Gevangenpoort laat de geschiedenis van zeven eeuwen strafrecht zien. We vinden het belangrijk om deze geschiedenis waar mogelijk te verbinden met hedendaagse discussies en actualiteiten rondom het strafrecht en de rechtsstaat, zoals tijdens de Nacht van de Dictatuur. Kaarten zijn online verkrijgbaar.

Foto: Bart van Vliet