Haagse Vrijheidsweken: Rondleiding 'De humanisering van het strafrecht'

22-04-2018 | 13:00

Tijdens de Haagse Vrijheidsweken staan thema’s als vrijheid, vrede, democratie en rechtsstaat centraal in Den Haag. In de Gevangenpoort kun je in het kader hiervan deelnemen aan een speciale rondleiding: 'De humanisering van het strafrecht'.

De Gevangenpoort werd vanaf de 15de eeuw gebruikt als gevangenis. Verdachten moesten hier -soms wel maandenlang- wachten op hun straf. Lijfstraffen kwamen in die tijd veel voor en ook de doodstraf werd soms uitgevoerd. Straffen diende als voorbeeld en gebeurde daarom altijd in het openbaar.

Vanaf de zestiende eeuw kwam er steeds meer bezwaar tegen de barbaarse kanten van de toenmalige rechtspleging. Onder invloed van de Verlichting kwam er aandacht voor meer humaniteit binnen het strafrecht. In die tijd deed ook de guillotine zijn intrede, eerst in Frankrijk en later ook in Nederland, om de doodstraf zo humaan mogelijk uit te voeren.

Tijdens deze speciale rondleiding vertelt onze gids meer over de humanisering van het strafrecht door de eeuwen heen. De rondleiding brengt u onder meer langs de 18de-eeuwse guillotine, die pas sinds 2016 in de Gevangenpoort te zien is.

Praktische informatie

  • Duur: van 13.00 tot 14.00 uur
  • Kosten: voor deze rondleiding geldt de reguliere entreeprijs (€10,00 of gratis met Museumkaart/Rotterdampas).
  • Reserveren via info@gevangenpoort.nl of 070 - 346 08 61.

---

Foto: A.M. Minnaard Fotografie